Det händer att jag rycks med av snacket om 14 lag i Elitserien och hur bra det skulle vara, inte bara för den svenska spelarutvecklingen utan också för underhållningsvärdet på serien. Men så ser jag matcher som kvällens möte mellan Södertälje och Rögle och kommer på helt andra tankar. Om vi idag inte kan ställa 12 lag som i sina sämsta stunder kan prestera bättre än det här, hur skulle det då se ut med 14 lag i serien?

Den här matchen var helt enkelt riktig dålig reklam för svenska hockey i allmänhet och Elitserien i synnerhet. Dålig intensitet, omständigt spel och oskickliga spelare. Ingen större trafik på mål, ingen fart och ingen fysik. Bara lamt ställningskrig i lågt tempo där felpassen var fler än dem med rätt adress och där Linus Klasen poänglöst tilläts åka i sina tjusiga kurvor utan att skapa något direkt blixtfarligt. Mest underhållande var Canal+ stackars kommentatorer som desperat sökte efter något positivt att säga.

Att Rögle tillslut kunde lämna gamla Saniarinken med en 3-0-seger berodde i slutändan knappast på bra anfallspel eller gnistrande defensiv. Det som gladde var en halvdan kanadick som gjort som bäst ifrån sig när han tillåtits ta en stor roll i svenska bottenlag (Eric Beaudoin) och en hederlig puckmotare med plocken i högerhanden (Christopher Nihlstorp). Annars handlade det bara om en grå massa med mediokra hockeyarbetare utan glamour som uppenbarligen inte var beredda att bjuda på kamp och krig utifrån sina egna resurser.

Betänk då dessutom att det rör sig om två lag som inte ens parkerar på seriens två sista platser. Nej, den här matchen var sannerligen inget bra argument för att införa 14 lag i Elitserien.

NP: Nokeys – The Regency