Tänk vilka olika utvecklingar de två heta division ett-serierna fick i eftermiddagens omgång. Samtidigt som E-serien stängdes helt en gång för alla slogs dörren upp på vid gavel och öppnade för en gastkramande avslutning i F.

Vi börjar med det minst dramatiska. Skåre som är serieledare och så gott som klara för Allettan redan gjorde som det verkar en skitmatch men plockade ändå två poäng av Mjölby. Skövde hade inga problem med Västervik och Mariestad läxade programenligt upp Kumla med 5-0 borta. Så långt allt som väntat. Den enda matchen av riktigt värde i dagens omgång gick ju av stapeln i Norrköping, Vita Hästen mot jagande skrällgänget Munkfors. Vid en seger för bortalaget skulle allt se ovisst ut inför fortsättningen. Men någon spänning blev det aldrig. Hästen körde över munkarna, det var 4-0 efter sju minuter och sen kunde hemmalaget utan några som helst problem defilera till en 11-3-viktoria. Det verkar som om musten tagit slut i benen på Munkfors efter en fin höstsäsong.

Det här innebär rent praktiskt att de fyra topplagen med åtta omgångar kvar skaffat sig ett försprång som det ska till en monumental genomklappning för att de ska tappa. Vita Hästen som innehar fjärdeplatsen är åtta poäng före Munkfors och Tranås som jagar där bakom och de andra tre topplagen har ännu större marginal. Jag kan inte tro annat än att de här lagen om några omgångar kan börja förbereda sig för Allettespel inte bara i teorin utan även i praktiken.

Förbereda sig för Allettan kan också Tingsryd och Olofström från F-serien göra. För fyra lag där bakom väntar dock en kapplöpning utan dess like som kommer bli mycket intressant att följa.

Att Tingsryd skulle ta tre nya poäng och fortsätta vara obesegrade efter en hemmaseger mot Mörrum var knappast särskilt oväntat. Räknar jag rätt i all hast krävs det inte mer än att laget vinner en enda match till under de åtta avslutande omgångarna för att de rent praktiskt ska vara klara för Allettan. Att de skulle misslyckas med det är ungefär lika troligt som att Södertälje skulle vinna SM-guld.

Och Olofström, de har sett starka ut hela säsongen och den stabilitet de visat borgar för spel i Allettan. Idag tog de ett stort steg närmare ädelt spel efter jul. Det var inte bara en toppmatch, det var dessutom slaget om Blekinge när Karlskrona kom till Stålhallen. Vid en bortavinst skulle avståndet lagen emellan krympa betänkligt, vid seger kunde OIK börja fantisera om Allettan på riktigt. Och det var inget snack om saken. Karlskrona ledde visserligen efter den första perioden, men i den andra var det bara ett lag på isen. KHK hängde inte med och drog på sig fem tvåminutare vilket innebar fem power play-mål för hemmalaget. Snacka om sanslös effektivitet och Olofström kunde glida till en bekväm 5-1-seger. Om vissa sura toner hörts från Karlskrona-supportrarna tidigare blir det inte mindre nu. Röster höjs för att tränaren Micke Nilsson ska skickas ut ur föreningen med huvudet före.

Pantern hade inga större problem att avfärda Halmstad och tog en komfortabel seger med 6-2. Det innebär att de hänger på i toppen och till och med passerade Karlskrona vid strecket. Men seriens viktigaste match spelades som bekant i Nybro. Bortalaget Kristianstad var tvunget att vinna för att inte helt och hållet hängas av i kampen om Allettan och man lyckades faktiskt. Ganska oväntat med tanke på det skrala bortafacitet så här långt. Efter en mållös första period föll Nybro samman fullständigt i andra perioden och tittade givmilt på när gästerna travade fram till en 4-0-ledning. Snacka om härdsmälta. Sen lyckades hemmalaget visserligen kriga sig ikapp till 3-4 i sista perioden och lade grunden för nervdaller ända in i slutet, men när krutröken skingrats kunde Kristianstad lämna Småland med tre friska poäng.

Det här innebär i praktiken (så länge Olofström inte klappar ihop fullständigt på slutet vilket knappast är troligt) att det är fyra lag som slåss om två platser. Nybro innehar tredjeplatsen med 34 poäng, där bakom ligger Pantern och Karlskrona med sina 33 vardera och strax bakom dem skuggar Kristianstad med 29. Lagen med de kyligaste nerverna kommer tillslut att ta sig till Allettan och det är skitkul att resonemanget fortfarande handlar om sex lag.

Hur det kommer att gå? Jag har ärligt talat inte den blekaste aning. Nöjer mig krasst med konstaterandet att det är stängt i E och vidöppet i F.

NP: Sounds Like Violence – Wrong