När Örebro krigade under sina misslyckade år i ettan beskylldes föreningen ofta för att vara ett så kallat ”köpelag” och visst, det går inte att sticka under stol med att det sköts till mer pengar till föreningen än till de flesta andra konkurrenter på samma nivå. Men ”köpelag”, nja det var väl inte riktigt rätt. Det är många lag som värvar ihop sina trupper idag. Däremot kan man med rätta beskylla klubben för att stirra sig blinda på stora namn istället för att söka spelare som verkligen passar för specifika roller och har rätt typ av inställning, psyke och så vidare och så vidare. Det vill säga scouting där man hellre kollar på statistik än egenskaper och gruppdynamik. Ingen glömmer väl fadäserna med exempelvis Mikko Peltola och Mika Niskanen?

I år är Örebro nykomlingar i allsvenskan och som sådana kan man inte säga annat än att de lyckats efter förväntan. Men laget gjorde ändå ett par högprofilerade värvningar inför säsongen. Kontrakteringar som man knappast väntar sig att en allsvensk klubb inställd på att kriga för sin existens i botten skulle göra. Av dessa är det väl egentligen bara Conny Strömberg som verkligen levererat vad man kan förvänta sig. I övrigt verkar det inte ha gått riktigt som Örebro förväntade sig. Österrikiske landslagsbacken Mario Altmann förtjänar numera sitt uppehälle utlånad till Karlskrona i division ett, Djurgårdslånet i kassen, Mark Owuya, har uppenbarligen inte imponerat fullt ut varpå slovaken Lubos Pisar värvats och satts i Lindlöven för att matchas upp och ikväll kickade klubben kanadensaren Nathan DiCasmirro för att han inte presterat vad man förväntat sig.

Örebro fortsätter således med högprofilerade värvningar som inte faller väl ut. Jag vägrar tro att allt detta är en slump och frågar mig stilla hur det är med scoutingen i föreningen. Stirrar man fortfarande hellre på stora namn än jobbar efter en linje där man väljer just de spelartyper som behövs? Och hur är egentligen arbetsklimatet i föreningen?

Nu är jag elak, och jag tror egentligen inte på kopplingen själv, men det är lockande att dra paralleller mellan ivägskickade spelare och det faktum att Peter Andersson står i Örebros bås. Går det ens att räkna antalet spelare som kom och gick i Malmö medan han var sportchef i den klubben?

NP: We Are Scientists – Nobody move, nobody get hurt