Modo tänker inte finna sig i att vara Elitseriejumbo och tvingas kriga för sin existens i den högsta serien fram på vårkanten. Man kan inte låta bli att imponeras av att de i alla fall visar handlingskraft och försöker göra något åt sin situation. Inte genom en så harmlös åtgärd som att sidsteppa en halvdålig tränare och låta någon annan halvdålig ta över, utan att lassa tre NHL-stjärnor raka vägen in i laget. Peter Forsberg, Markus Näslund och Dan Hinonte inger respekt, det är inget snack om den saken.

Just sådan respekt som gör mig lite skeptisk till värvningen av Hinonte. Det snackas om att han ska vara Foppas polis, men vad ska det vara bra för? I Elitserien (till skillnad från i NHL) har spelarna sådan respekt för nr 21 att de knappt vågar peta på honom (det såg man inte minst mot Brynäs igår där han fick alldeles för mycket yta att operera på), vad ska han då med en polis till? Pengarna borde nog ha gått till en ny målvakt istället.

Men nå väl, lägg bort tankarna på att en är skadebenägen deluxe, en har lagt av och en är en polis som kanske inte behövs. Det är ändå tre fina hockeyspelare som om de kommer upp i någorlunda nivå kommer att vara en fantastisk hjälp för Modo Hockey. Det går inte att snacka bort hur gärna man än vill.

Men här ges det utrymme för spekulationer i formen ”tänk om…”. Modos satsning är behjärtansvärd, men vad händer om det inte går bra nog, om det ändå blir kvalserien för laget. Vad innebär det för varumärket Modo Hockey, vad innebär det för självförtroendet i en redan stukad förening? Att det här laget skulle kunna misslyckas i en kvalserie finns ju förstås inte på kartan (om Elitseriespelarna har respekt för Foppa, vad har då inte de allsvenska?), men måste de ändå spela där kan satsningen och stjärnvärvningarna bli en belastning. Då kan loosermentaliteten (”nehej, vi kunde inte ens lyckas med dessa herrar i laget”) sätta sig i väggarna i Foppa Arena på riktigt.

Nu tror jag förstås inte att det kommer bli kvalserien för Modo. Tillskotten kommer göra sitt. Men tänk om…

NP: City of Fire – S/t