Modo är riktigt illa ute. De spelar usel hockey, parkerar sist i Elitserietabellen och har ett lag byggt på kärnspelare som för länge sedan sett sina bästa år. Därför sätter de nu sitt hopp till en kille som lagt av och en annan som inte haft en hel säsong sedan Luther var ung, förstår ni hur paradoxalt det är?

Visst, både Markus Näslund och Peter Forsberg var gudabenådade hockeyspelare och har fortfarande Modohjärtan som bankar så hårt för föreningen att de är beredda att snöra på sig skridskorna för att rädda den från degradering till allsvenskan. Foppa trots att han egentligen vill till NHL, Näslund trots att han egentligen lagt av.

Men ponera att de två skulle komma tillbaka i Modo-dressen, skulle det verkligen rädda laget? Jag är tämligen övertygad om att det inte skulle bli så. För se på laget idag, problemet med Modo är knappast att de inte har rutin och veterantänk i laget, där finns ju mängder av spelare som vet vad som gäller. Nej problemet är att dessa veteraner inte gör vad som kan förväntas av dem och att det inte finns någon vettig återväxt bakom dem. Vad händer då om Foppa och Näslund kliver in i laget? Jo då kan ju resten av spelarna kliva in i deras skugga och gömma sig ännu mer när de inte vågar ta ansvar. De gagnar knappast laget på något sätt.

En annan anledning till Modos kräftgång är försvars- och målvaktsspelet. Där får de knappast någon större hjälp av sina forna hjältar. Modo dras helt enkelt inte med sådana problem som Foppa och Näslund inte kan lösa och jag hoppas för spelarnas egen skull att det är något som de förstår.

Rent ekonomiskt vore det så klart ett välkommet pr-trick för en klubb i ekonomiskt kris att kasta in de två. Mediabevakningen skulle bli enorm och Swedbank Arena skulle väl sälja ut ett par gånger, men i förlängningen måste Modo ta tag i sin problem utan de forna NHL-stjärnorna annars stakar de förmodligen bara ut vägen till kvalserien ännu tydligare.

NP: Avatar – S/t