Jag har inte skrivit så mycket om allsvenskan så här långt i år. Lite svagt, jag vet, men serien har ju utvecklat sig i princip så som man hade kunnat förvänta sig att den skulle göra och därför inte höjt några direkta ögonbryn. Visst, Bofors har skrällt sig till toppen, men där kommer de inte att hålla sig kvar hela säsongen och Leksand framstår som lite sömnigare än vanligt. Utöver det finns bara ett enda lag som utmärkt sig på ett överraskande sätt: IF Björklöven.

Laget parkerar förnärvarande sist i serien och har lyckats skrapa ihop fyra ynka poäng på nio matcher. Det är naturligtvis långt mycket sämre än vad man hade kunnat förvänta sig och att krisstämpeln finns i Umeå är inga konstigheter. Björklöven har ett lag ämnat för betydligt större saker än bottenstrid. Men ser man till resultaten kan man slå fast att laget ändå inte varit särskilt långt borta.

Mora IK – IF Björklöven 4 – 1
IF Björklöven – IF Sundsvall Hockey 4 – 1
IF Troja/Ljungby – IF Björklöven 4 – 1
IF Björklöven – VIK Västerås HK 1 – 3
IF Malmö Redhawks – IF Björklöven 3 – 2 (straffar)
Växjö Lakers HC – IF Björklöven 4 – 3
IF Björklöven – Bofors IK 3 – 5
Borås HC – IF Björklöven 4 – 0
IF Björklöven – Leksands IF 3 – 5

Som man kan se har inga av förlusterna varit särskilt stora, bortsett från 0-4-torsken mot bottenkollegan Borås har Björklöven varit inom räckhåll för poäng i de flesta matcherna. Jag är övertygad om att just detta faktum gnager ännu mer på spelarnas självförtroende. Åker man på dyngtorsk är det inte mycket mer att göra än att acceptera fakta, knyta näven i fickan och börja om. När man gång efter annan åker på tighta förluster sprids istället en osäkerhet i laget. Står det och väger i tredje perioden börjar tankarna säkerligen cirkulera i spelarnas skallar, ”nej bara vi inte förlorar igen”. Det leder till osäkerhet i spelet, en omedveten feghet och innebär i åtta fall av tio att det tillslut blir torsk. Björklövens resultatrad är en stor törn i allt vad självförtroende heter.

Ikväll väntar en svår bortamatch mot Almtuna. Blir det förlust även där kan den här vintern bli oerhört hemsk för ett Björklöven-lag med fullkomligt massakrerat självförtroende.

NP: This City – We Were Like Sharks