Visst, det har fallit lite oväntade resultat tidigare under serien och framförallt Tranås har haft oerhört svårt att stänga igen sitt försvar, men igår kom det slutgiltiga beviset på att division 1E är upp och nedvända-serien för närvarande.

Skåre behövde straffar för att besegra hittills odugliga Mjölby på bortaplan, Skövde klarade inte ens av att slå Kumla hemma utan föll med 3-4 efter straffar och Vita Hästen som hade en stabil segerrad bakom sig gick trots mastigt spelövertag och föll borta mot skrällaget Munkfors med 2-3. Och så Tranås då som släppte in nio (9!) mål hemma mot Sunne som för så lite som bara några omgångar sedan hade 0-13 i målskillnad efter två hemmamatcher. Något måste vara väldigt fel i TAIF för tillfället. Det enda av de tippade topplagen som egentligen gör vad som kan förväntas av dem är exallsvenska Mariestad.

Hur kan det bli så här? Svaret är väl egentligen ganska enkelt. Supportrar till de olika lagen försöker förklara det hela med skador, sjukdomar, målvaktsbyten eller ren oflyt, men det finns bara en sanning. Det är bristande inställning hos många av de så kallade topplagen. De går ut halvhjärtat och tror att de ska klara sig ändå. För inte kan det vara så att de inte är bättre?

Inställningsfrågan kommer bli ett problem. Klarar man inte av det ordentligt mot svagare motstånd kommer man inte kunna ställa om och göra det mot bättre lag heller, så är det, och det här spelar de förstås 1F-lagen rakt i händerna. I den södraste av våra division ett serier gör nämligen lagen som ska slåss i toppen precis vad de ska. Ingen tappar poäng mot Kungälv, Mörrum, Gislaved eller Halmstad och skulle någon göra det blir det just det laget som får finna sig i att missa Allettan. Lagen bjuder till. Tingsryd går som tåget, Olofström känns oväntat stabila och Karlskrona verkar ha börjat få ordning på grejerna tillslut. Det kan innebära ett krig mellan Nybro, Pantern och Kristianstad om den sista platsen.

Saker och ting kan ju ändra sig, men som det ser ut idag kommer lagen som kommer till Allettan från division 1F vara bra mycket bättre rustade och ha finare förutsättningar att lyckas än dem från E.

NP: Stella Rocket – To The Birds