Med tanke på Bengt-Åke Gustafssons ofta ganska märkliga landslagsuttagningar där spelare halkar med på gamla meriter och tillskrivs kvaliteter som ingen annan i hela hockeyetablisemanget ser hade jag förväntat mig att få gnälla lite idag när han stolt presenterade sin förtrupp till OS. 69 spelare som har chans att komma med i den slutgiltiga truppen. Men njet, den här gången verkar Bengt-Åke faktiskt ha tänkt till och det finns inte mycket negativt att säga om den lista som han skottade fram.

Låt gå för att killar som Mattias Timander och Niklas Persson bara kommer att få drömma en liten stund till, de har ingen realistisk chans att komma med i truppen hur bra säsong de än gör, men jag kan bara hitta ett enda stort frågetecken på Bengans papper. Mattias Modig? Vad har han i en sådan här celeber samling att göra? Killen har inte gnistrat i annat än korta perioder och större delen av sin elitkarriär snarast varit en säkerhetsrisk. Ställd bredvid de andra målvakterna i truppen är han outstanding sämst och jag kan lätt räkna upp ett par målisar till som har betydligt större potential att lyckas i en OS-trupp, men som inte tagits ut. Nu handlar det förvisso bara om några månaders ytterligare dröm för Modig, men det är bara med Bengans obegripliga logik han ens kan bli nominerad.

Den annars helt klart godkända truppen i sin helhet:

Målvakter

Jhonas Enroth, Buffalo, Erik Ersberg, Los Angeles, Jonas Gustavsson, Toronto, Johan Holmqvist, Frölunda, Daniel Larsson, Detroit, Stefan Liv, HV71, Henrik, Lundqvist, NY Rangers, Jacob Markström, Brynäs, Mattias Modig, Luleå, Mikael Tellqvist, Kazan

Backar
Christian Bäckman, klubblös, Alexander Edler, Vancouver, Tobias Enström, Atlanta, Jonathan Ericsson, Detroit, Jonas Frögren, Toronto, Nicklas Grossman, Dallas
Carl Gunnarsson, Toronto, Victor Hedman, Tampa, Niklas Hjalmarsson, Chicago, Niclas Hävelid, Linköping, Magnus Johansson, Linköping, Kim Johnsson, Minnesota, Erik Karlsson, Ottawa, Niklas Kronwall, Detroit, Nicklas Lidström, Detroit, Andreas Lilja, Detroit, Johnny Oduya, New Jersey, Douglas Murray, San José, Marcus Ragnarsson, Djurgården, Anton Strålman, Calgary, Henrik Tallinder, Buffalo, Mattias Timander, Modo, Daniel Tjärnqvist, Jaroslavl, Dick Tärnström, AIK, Niclas Wallin, Carolina, Mattias Öhlund, Tampa

Forwards
Daniel Alfredsson, Ottawa, Johan Andersson, Färjestad, Per-Johan Axelsson, Frölunda, Patrik Berglund, St. Louis, Fabian Brunnström, Dallas, Nicklas Bäckström, Washington, Johan Davidsson, HV71, Loui Eriksson, Dallas, Peter Forsberg, klubblös, Johan Franzén, Detroit, Johan Harju, Dynamo Moskva, Tomas Holmström, Detroit, Kristian Huselius, Columbus, Patric Hörnqvist, Nashville, Fredrik Modin, Columbus, Tony Mårtensson, Linköping, Marcus Nilson, Djurgården, Joel Lundqvist, Frölunda, Michael Nylander, Washington, Robert Nilsson, Edmonton, Linus Omark, Dynamo Moskva, Niklas Persson, Nizjnekamsk, Samuel Påhlsson, Columbus, Mikael Samuelsson, Vancouver, Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, Vancouver, Fredrik Sjöström, Calgary, Martin Thörnberg, HV71, Rickard Wallin, Toronto, Alexander Steen, St. Louis, Tom Wandell, Dallas, Mattias Weinhandl, Dynamo Moskva, Henrik Zetterberg, Detroit

NP: Disarmonia Mundi – Red Clouds